Wat doen onze vrijwilligers
Het belangrijkste dat onze vrijwilligers doen is ‘er zijn’.
VPTZ-vrijwilligers worden zorgvuldig geselecteerd en opgeleid om kwalitatief goede zorg te bieden. Ze mogen pas daadwerkelijk hulp verlenen nadat ze de VPTZ basisopleiding gevolgd hebben. Daarnaast worden ze altijd begeleid door een ervaren coördinator.
Onze vrijwilligers verrichten geen verpleegkundige of huishoudelijke taken, maar verlenen dezelfde zorg die familie of naasten bieden, zoals:
- waken bij de terminale patiënt, in overleg ’s nachts of overdag
- verzorgen van de patiënt (draaien in bed, helpen bij drinken en eten, enzovoort)
- ondersteunen van de mantelzorger
- luisteren en ‘er zijn’
- signaleren en bespreken van eventuele veranderingen
Het doel van onze vrijwilligers is om het de zieke zo comfortabel mogelijk te maken. U als mantelzorger krijgt hierdoor de mogelijkheid om even rustig te slapen, boodschappen te doen, andere zaken te regelen of gewoon even tot rust te komen.
Een mooi beeld van ons werk vindt u in ons jubileumboek dat we maakten naar aanleiding van ons 30-jarig bestaan. U kunt het jubileumboek HIER downloaden.
Inmiddels bestaan we al weer 39 jaar. Naar aanleiding van ons 35 jarig bestaan is er destijds een video gemaakt, waarin we een mantelzorger, een transferverpleegkundige en een vrijwilliger van VPTZ Thuis Waken Rijk van Nijmegen aan het woord laten. Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken.
Wat is het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg?
Kris Visser, hoogleraar pijn en palliatieve geneeskunde Radboud UMC heeft in een artikel geschreven over de geschiedenis van de palliatieve zorg. daarin worden ook de verschillen tussen palliatieve zorg en terminale zorg beschreven. Download hier het hele artikel.